středa 5. července 2017

Kopec, les a údolí - radost, volnost, krása

Architektura přírody v centru Jeseníků vykazuje zajímavou geometrii. Rovnostranný trojúhelník s vrcholy měst Jeseník-Šumperk-Bruntál a středem, kterým je hora Praděd. Názvy měst možná skrývají nápovědu k pochopení kvalit, které jsou skryty ve zdejší krajině.



Jeseník se dříve v němčině jmenoval Freiwaldau, prý podle toho, že vznikl v údolí, kde nebyl les. Bruntál je německy Freudenthal - Radostné údolí. (Zde máme jedinou jistotu, že tento název nemá nic společného s životním pocitem většiny místních obyvatel, aspoň tedy v současnosti :-) A Šumperk je Schönberg - Krásná hora.

Zkusme vzít v potaz, že vznik těchto místních názvů v dávné minulosti nemusel být tak banální, jak jsme si dosud mysleli. Že třeba někdo v minulosti jméno místa volil velmi pečlivě na základě hlubšího vnímání. Že z těch stovek hezkých kopců, které jsou všude po horách ve střední Evropě, právě jen tento konkrétní jej dostal i do názvu. Že je určitá souvislost mezi zaniklým hradem Freudenstein a městem Freudenthal.

Nuž, ačkoli mnoho místních obyvatel vnímá život v těchto místech zcela jinak, staré názvy možná naznačují o tom, jaké pocity generuje tato krajina a život v ní. Nebo může generovat u těch, kdo se jí otevřou a jsou s ní spřízněni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...