neděle 23. prosince 2012

O jablkách


Podíváme-li se na nabídku ovoce v supermarketech, případně ve stále méně četnějších prodejnách ovoce-zelenina, objevíme většinou jen několik málo druhů, často stále stejných jablek. U hrušek je to s možností výběru ještě horší. Tři druhy hrušek v nabídce objevíte jen zřídka. Přitom naši předkové pěstovali desítky odrůd jabloní i hrušní. Byly mezi nimi plody mnoha odlišných chutí vhodné k okamžité přímé spotřebě, pro utvoření zásob na zimu, i odrůdy jako stvořené pro moštování, sušení, zavařování či výrobu pálenky.


Časy se změnily. Přinést dnes dítěti jako dárek pochutinu v podobě červeného jablíčka (což bylo dříve běžné) zavání malým společenským faux-pas, které nikdo neriskuje a raději volí čokoládu či bonbóny. Přestože jejich vliv na dětské zdraví, narozdíl od ovoce, není příznivý.

Pestrost krajových odrůd ovoce ale nezmizela. V posledních letech se znovu objevil zájem o staré ovocné stromy v regionech, byť zatím jen ze strany odborníků a nadšenců. Krajové odrůdy v sobě snoubí přírodní a kulturní dědictví a záleží jen na nás, zda toto polozapomenuté bohatství necháme znovu rozkvést.

Koneckonců, v regionech, kde probíhalo mapování starých odrůd, bylo nemálo lidí překvapeno, když je navštívil pomolog a řekl jim, že jejich stará hruška či jabloň "po Němcích" v koutě zahrady je cenným exemplářem, jmenuje se tak či onak a odebral si z ní rouby.

Vánoční rituál rozkrajování jablíčka má u nás dlouhou tradici. Zatímco ještě před několika desetiletími se jej "účastnily" výhradně plody českých zahrad, dnes se v mnoha domácnostech díváme do plodů, které vyrostly ve velkopěstírnách kdesi ve Španělsku.

Přejeme vám příjemné čtení tohoto "ovocného" vydání Zpravodaje Cesty ke kořenům. Ať už se letos budete dívat do jablka, které jste sami vypěstovali, nebo do plodu, který cestoval v bedně přes půl kontinentu, přejeme vám, abyste tam našli hvězdu a šťastnou budoucnost pro rok 2013.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...