pátek 16. května 2014

Nová kaplička u Pekla

Čas od času si říkám, v jakém roztodivném místě jsem se to usadil. Ač o jeho podivuhodnosti nemám nejmenších pochyb, vždy znovu mně zdejší kraj a jeho obyvatelé dokáží překvapit. Posuďte sami nejnovější dění…


Co by párkrát kamenem dohodil od našeho domu se staví nová kaplička. Rozhodli se jí vybudovat dva, mohu-li to tak říct, sousedi, kteří hodně cestují, "aby bylo kde zapálit svíčku za šťastný návrat". Bude zasvěcena svatému Kryštofovi jako patronovi poutníků.

Zatím nic extra zvláštního. Ale poslouchejte dál:

* Oba iniciátoři a také "sponzoři" výstavby kapličky jsou ateisté.
* Ke slavnostnímu svěcení v létě se rozhodli pozvat zástupce všech místních církví, včetně evangelíků, kteří svěcení staveb ani svaté neuznávají.
* Stavba probíhá načerno a také majitel pozemku bude informován až dodatečně, aby to náhodou hned na začátku nepokazil. (Tento princip: nejprve uděláme v krajině hezké místo a majiteli pozemku o tom dáme vědět raději až pak se mně - po zkušenostech s vyřizováním povolení k umístění kamenů na Praděd - velmi, velmi líbí!)
* Stavební práce provádí jeden z místních trpaslíků.
* A aby toho nebylo málo, kaplička je na dohled od restaurace jménem Peklo.

Až by si člověk řekl, že tady něco nehraje. Ale není to tak, tady na Jesenicku, v kraji Vincenze Priessnitze, je tento příběh dokonalým vyjádřením místního pohádkového koloritu.

Bez zajímavosti není ani to, že se jedná o první podobnou (tedy sakrální) stavbu v oblasti jesenických lázní, všude kolem je plno pramenů a pomníčků, ale kaplička (boží muka) tohoto druhu žádná.

Shrnuto: Ateisté staví nad Peklem načerno kapličku svatého Kryštofa a organizují její ekumenické svěcení. Není to nádhera?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...