pondělí 28. dubna 2014

Jak pokračuje projekt Trojhora

Ze dvou desítek žádostí o dotaci, grant či sponzorský dar, které jsme rozesílali na přelomu roku, byla úspěšná jen jedna. Hliníkárna z Břidličné nám nabídla podporu ve výši pět tisíc korun. To, pravda, není žádná sláva, ale aspoň to potěší.

Nu, zdá se, že očekávat pro uzdravení klíčového bodu naší části zemského povrchu pochopení od státních institucí nebo podnikatelů asi nebylo na místě. Přesto mám dobrý pocit z toho, že jsme to tímto směrem zkusili, a začínám přemýšlet co dále. Někteří z vás mi radili uspořádat sbírku mezi lidmi - prý by se určitě našlo sto osob, které by tu tisícovku věnovaly. Dále můžeme požádat obce v podhůří Pradědu, napadlo mě. A do třetice, najít nějakého umělce, který by byl ochoten pro Praděd udělat benefiční koncert či představení. Co myslíte, kterou cestou se vydat?

České radiokomunikace poslaly návrh smlouvy o pronájmu pozemku pro umístění Trojhory. Má sedm stran a je plná obav ze všeho, co by se mohlo přihodit. Pozoruhodný je článek o odstranění kamenů v případě, že budou rušit signál z vysílače (!). Největší nepříjemností je požadavek na složení kauce ve výši 50 000 Kč před instalací Trojhory a povinnost placení pojištění kamenů (protože, co kdyby, ó hrůzo, na někoho spadly?).

Napsal jsem jim dotaz, zda budou pojištění vyžadovat i v případě, že dodáme posudek autorizovaného statika o stabilitě a bezpečnosti objektu, a vysvětlil, že jsme malé nemajetné občanské sdružení a na kauci nám žádný sponzor peníze nedá. A poděkoval jsem za vstřícnost v podobě stanovení nájemného ve výši 12 korun ročně. Je to zvláštní kombinace - to symbolické nájemné a pak ta vysoká kauce. Uvidíme, co odpoví. Už jsme s Janem ale začali zvažovat možnosti umístit Trojhoru i na jiné lokality v okolí.

Celkově vzato, po úřední a ekonomické stránce žádný velký posun, něco se však přece jen pohnulo, a sice naše úžasné kameny. Ve čtvrtek na sv. Jiří přijel z Adršpachu Jan, který tam stěhuje projekt Equilibrium (druhý víkend v květnu, přijede i Marko Pogačnik) a hledá vhodné kameny pro tamější instalaci. Objednali jsme jeřáb a při hledání vhodných kousků pro Adršpach přeskládali a prohlédli i litopunkturní kandidáty pro Praděd. Potvrdilo se, že jsou bez vady na kráse a pro daný účel zcela ideální. A říkali jsme si, že už jen kvůli nim musíme ten projekt dotáhnout do konce.

A vlastně mě napadlo, že je pořád lepší mít po ruce takové skvělé kameny a žádné peníze na ně, než naopak. Vždy, když jsem u nich byl, vracel jsem se pak domů s dobrou náladou. Proto rozhodně doporučuji, kdo máte možnost, zastavit se u mikulovického hřbitova a skamarádit se s nimi.

Charismatický Dlouhán.

Dva charismatičtí dlouháni.

Zadumaný.

Třetí princ. Přes vynaloženou snahu se nám jej nepodařilo zvednout, je přimknutý k zemi a zaklesnutý mezi Zadumaným a dalšími sousedy. Bude potřeba se k němu před dalším zvedáním vypravit a trochu jej podkopat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...