neděle 15. února 2015

Ostrava po roce

Krajinný seminář pro studenty feng shuej v Ostravě nás zavedl na stejná místa jako loni. Zde jsme zjistili, že ta místa jsou vlastně jiná a získali tak zkušenost s tím, jak je vše živé, mnohovrstevné a vyvíjející se. Anebo jsme se za ten rok proměnili my? Nebo jsme tatáž místa jen vnímali z jiné stránky? Kdoví.


Když nám Jan nahoře na věži Nové radnice položil otázku, jaký máme z ostravské krajiny pod námi a všude kolem pocit, uvědomil jsem si, že pokaždé při návštěvě Ostravy je to podobné. Pocit tíhy a hloubky a v něm něco světlého, neobyčejně živého, pohyblivého. A obyvatelé Ostravy? Už jsem na to narazil vícekrát - drsná, rázná slupka (někdy drsná a bolavá) a pod ní jemné, laskavé nitro.

Z Nové radnice míříme do sousedních Komenského sadů. Míjíme několik zajímavých ohnisek a tvoříme kruh u nádherných stromů nadohled od Památníku Rudé armády. Hned od začátku zde cítím brnění v rukou a získávám další důležitý poznatek - správně naladěná skupina může "energetické" místo i vytvořit. Na nějaký čas nebo trvale. Kolik má lidská bytost tvořivých darů, o nichž neví?

Jan nám na závěr říká, abychom vztáhli dlaně do středu kruhu. Vnímám teplo a "chvění". Kdo nás to přišel navštívit?

Samotný pomník rudoarmějců je postaven přesně na důležitém krajinném centru a vytlačuje tím do okolí spoustu energie. Urny s popelem padlých osvoboditelů a reliéfy s tématikou války na tak citlivém místě tvoří bariéru mezi vznešenou bytostí, která se "odtáhla nahoru", a elementáry v okolí, kterým s ní chybí spojení. Provádíme imaginaci ukazující "směr řešení".


V neděli navštěvujeme po roce Landek. V mlze a čerstvě napadaném sněhu putujeme mezi roztodivně tvarovanými stromy až k rozhledně. Město dnes není vidět, jen slyšet. Landek je pro Ostravu klíčovým bodem, souvisí s její identitou, nachází se ovšem zcela stranou, polozapomenutý a poškozený, "vytěžený". Po tanečních variacích ve sněhu provádíme léčbu ostravského Ikara světlem a pomáháme mu se vznést.

Identita krajiny. Identita města a jeho obyvatel. Co to znamená být z Ostravy? Jaké téma je zde doma, co je tu charakteristické a jedinečné? Co Ostravu vystihuje?

Nalezená identita je zdrojem sebevědomí. Když je přítomná, hovoří i skrze ticho. Když není, ani tři vykřičníky za názvem města nepomohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...