úterý 4. dubna 2017

Příbor na duši

Věci do sebe občas podivuhodně zapadají. Říkám si po návratu z krátké návštěvy severomoravského Příbora a průběžném celodenním rozjímání nad mozaikou dojmů a souvislostí.


Naplánoval jsem si svůj příjezd pečlivě. Tak, abych měl čas na klidnou procházku po městečku. Mám rád bloumání po dosud nenavštívených místech a první kontakty s "duchem" a "duší" místa. Nenaplánoval jsem si ale, že do Moravské brány přijedu katastofálně nevyspalý, čímž se čas na procházku zkrátí. O celou hodinu odpočinku nutného alespoň pro "zachování základních životních funkcí". Jenže, první a-ha moment přišel záhy: k návštěvě rodiště Sigmunda Freuda se stav polosnění-polobdění, ve kterém jsem se zde pohyboval, dost hodí. I hodinový odpočinek na pohovce. Co se na první pohled jeví jako překážka či komplikace, může být ve skutečnosti pomůckou.

Kromě Freuda se pro mě klíčem k nalezení "klíče" k Příboru stal starý německý název města - Freiberg. Slovo frei je totiž etymologicky odvozeno od jména starogermánské bohyně lásky a krásy Freyi. To se mně také hned spojilo s laskavou a vlídnou atmosférou, která je v městečku zřetelně patrná. A také se zasvěcením tří ze čtyř zdejších kostelů - Narození Panny Marie, svatého Valentina (patrona zamilovaných) a svatého Františka (světce laskavosti a lásky ke všemu stvoření).

Příborský rodák Sigmund Freud byl světoznámý psycholog, přičemž psychologie také patří mezi "venušanské" vědy (duše a oduševnělost jsou darem archetypu Venuše - více viz Angelologie dějin od Emila Páleše, např. zde). Byl zakladatelem psychoanalýzy a za hlavní příčinu psychických poruch považoval potlačený pohlavní pud (fyzická láska). A jeho příjmení znamená v překladu radost - tedy rovněž dar bohyně Freyi. A aby té radosti nebylo málo, nedaleko Příbora je hora Radhošť.

Co je mimořádně zajímavé, venušskou signaturu má Příbor společnou s Jeseníkem (Freiwaldau) a pozoruhodné jsou i další podobnosti geografické fyziognomie obou míst:

Obě města se nachází nad řekou, která k němu přitéká z jižního směru.

Obě řeky pramení na severním svahu výrazné hory, která je vzdálena 17 kilometrů na jih od města.

Obě tyto hory byly našimi předky uctívány jako sídlo božstva (Radhošť - Praděd)

Příborem protéká řeka Lubina, stejnojmenný potok je i u Jeseníku, kde je také vrch pojmenovaný Na Radosti.

Sedmnáct kilometrů od Příbora je Jeseník nad Odrou.

Lubina - lub je kořen slova, vyjadřující rovněž kvalitu Venuše.

Obě města se nacházející v ohnisku jižního amfiteátru hor/kopců, jehož jsou přitékající řeky osou*.

Nejslavnější rodáci se zabývali uzdravováním - Sigmund Freud duše, Vincenz Priessnitz těla, duši při tom ale nevynechával (je považován za zakladatele psychoterapie).



Jen ten příbor v českém názvu mně nedával smysl. Ale i zde se nakonec dostavil údiv nad zvláštní shodou okolností. Sigmund Freud totiž založil psychoanalýzu - obor, který rozebírá a "pitvá" pohnutky v hloubce lidských duší. Nůž je nástroj, kterým se řeže a rozděluje na menší části, fyzicky rozebírá, "analyzuje". A Příbor nemá navzdory svému jménu ve znaku vidličku, nůž a lžíci, ale právě dva nože s písmenem F.

*Dalším místo tohoto druhu se nachází 19 kilometrů severně od Sněžky a jmenuje se Jelenia Góra, dříve Hirschberg (Studniční vrch nad Jeseníkem se dříve jmenoval Hirschbad).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...