pondělí 31. prosince 2018

Jak spolu souvisí lidský a přírodní svět?

Konec 18. a celé 19. století měly v sobě jeden zvláštní rys. Bylo jím sbírání minerálů a zkamenělin. Kdejaký šlechtic či významný klášter měli svoji sbírku kamenů, mušlí a svazky herbářů. Vlastnit něco z bohatství tvarů a barev přírody patřilo k životu stejně jako hudba. Samotný Goethe po sobě zanechal sbírku, která čítala osmnáct tisíc vzorků! Mnoho z nich bylo ze západních Čech a některé z nich obsahovaly minerál později popsaný jako goethit.



I v dnešní době existuje mnoho sběratelů kamenů, hmyzu či motýlů i chovatelů exotických ptáků a zvířat, ale mám pocit, že doby se hodně změnily. Mezi renesancí a 19. stoletím se mušle, ptáci, větvičky rudých korálů a kameny braly jako nějaké poučení o světě. Klášterní sbírky dosvědčovaly, že barvy a tvary přírody ukazují nějaký duchovní základ světa. Ilustrace herbářů prozrazují hluboké zaujetí vnitřním světem rostlin a kladou otázku o tom, jak spolu souvisí lidský a přírodní svět. Protože rostliny by nás nemohly uzdravovat, motýli rozveselovat a kameny uklidňovat, kdyby s námi neměli něco společného. Dřívější doby víc vnímaly kámen či obecně přírodu jako prodloužení své bytosti, zatímco dnes jsme vědecky objektivní, takže víme: zde jsme my, pak je nějaká mezera a pak je předmět zkoumání. Jsme od věcí přírody víc odděleni než věky před námi. Nečteme písmena na hladině vod ani varovná znamení v kresbách kamenů na nepátelském území. I léky jsou neosobní a přicházejí z továren, ne od Smyrny nebo z louky nad krkonošskou Úpou.


Kromě chrysoberylu proslul zdejší kraj nádherným, temně zeleným křemičitanem epidotem z klasické evropské lokality Pfarrerb nad sobotínskou farou. Podobně jako jsme v Podkrkonoší měli dojem, že kresby achátů nějak souvisí s malbami místních spiritistů, tak ze zdejší země pod jesenickými horami se vznáší něco magického až čarodějného, že se člověk skoro nediví jedné z největších historických koncentrací čarodějnic na jednotku plochy.

(vypsáno z knihy Kameny domova)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...