pondělí 3. května 2021

Kámen v obležení


Na podzim uplynulo pět let od umístění tří geopunkturních kamenů do krajinného organismu města Opavy. Pokud bylo cílem „oživení“ městské krajiny, pak minimálně v nejbližším okolí kamene na Rybím trhu se to daří měrou vrchovatou. Žulový solitér vnesl do prostoru, který až do doby jeho instalace nevykazoval téměř žádné stopy lidského zájmu, pohyb téměř nevídaný a za zmíněných pět let je doslova „obklíčen“.

Posuďte sami:

※ Přímo před kamenem jsou na lípě plastová chodidla, pozůstatek workshopu  mladých umělců.

※ Za kamenem vpravo je kolem další z lip hranatá dřevěná lavička, pozůstatek projektu směřujícímu k oživení tohoto prostranství (součástí byla i vizualizace budoucí podoby Rybího trhu, její součástí náš kámen nebyl  a na přímý dotaz jsme dostali odpověď, že s jeho přítomností autoři této iniciativy nepočítají.)

※ Za kamenem vlevo je nyní nově zřízeno pietní místo za oběti covidu.


K tomu můžeme připočítat 9 místo 12 okolostojících lip a krásně opravenou sousední konkatedrálu.

To máme kromě přírodního dění v podobě pádu a odstranění tří lip za pět let docela slušnou řádku lidských počinů: umělecký, práce s veřejným prostorem, pietní a restaurátorský počin

Zamysleme se nad otázkou, zda toto vše něco může znamenat v geomantických souvislostech?

Myslím, že ano. Některým skupinám či jedincům může být kámen a jeho „obsah“ trnem v oku (přes tyto osoby se tak mohou projevovat určité struktury, kterým tento nový impuls v krajině vadí). A podvědomě na něj mohou vyvíjet některými z těchto aktivit tlak (viz zmíněná vizualizace).

Tomu by nasvědčovalo i poškození čelní strany kamene, kde je patrné, jak nedávno někdo (zřejmě nějaké dítě) bouchal opakovaně něčím tvrdým do  reliéfu a jeho okolí, reliéf je z toho důvodu mírně poškozený.

Instalace pietního místa může být také o vzkazem (voláním o pomoc) od duše města. Souvislost je následující: krátce po realizaci našeho projektu došlo k uzavření areálu zahrady minoritského kláštera, kdy se tak z živého, pulzujícího místa, navštěvovaného lidmi, stala  v podstatě mrtvá zóna. Přitom se jedná o ohnisko, které spolu se sousedním chrámem bylo identifikováno jako srdce Opavy. Na tuto změnu by mohl odkazovat nápis na nově zřízeném pietním místě na Rybím trhu. Nápis zní takto: Vzpomínka na srdce, která chybí

Tento nápis může souviset také se stavem centra města v době lockdownu. Můj vjem při posledních dvou návštěvách Opavy byl, že střed města je aktuálně prostoupen šedivou, bezútěšnou, velmi smutnou energií. Jemná esence ducha místa chybí, jako chybí v Opavě (a samozřejmě i v mnoha jiných městech) kultura a život, myšlenkový a lidský pohyb na univerzitě, ve školách, setkávání, povídání a sdílení v klubech a restauracích. Jinými slovy, město/místo žíznivě postrádá srdeční energii lidí, kterou je za normálních okolností syceno a doplňováno.

A na závěr proto malý praktický podnět pro ty, kdo se často i občas pohybují po centru Opavy: Zajděte na Rybí trh a chvíli se zde zastavte. Věnujte našemu kamennému příteli vlídný pohled, myšlenku, dotek ruky či srdce. Podpořte jej a poděkujte za práci, kterou dělá. Stejně jako pro lidi, může i pro něj tato „maličkost“ být mnohem důležitější, než se na první pohled zdá.

(fotografie: kámen v září 2018, jako kontrolní stanoviště orientačního běhu)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...