čtvrtek 11. října 2012

Jaký byl Návrat k pramenům

Když jsme se v pátek konečně "prokousali" složitým labyrintem dveří, zámků, skladů a vztahů v sídle HBJ a konečně mířili v bílém fordu transit s logem švýcarských fondů a Nadace Partnerství na Studniční vrch, vládla mezi námi spíše zakřiknutá a rozpačitá nálada. Přípravě víkendu jsme věnovali rozhodně méně času, než bychom se přáli, a nikomu z nás se tam nahoru na kopec moc nechtělo. Maxovka a její okolí nepatří k místům, které by člověka lákaly otevřeností a pohostinností. To vše ale během následujících hodin zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku.


Retro
Snad k tomu přispěl oblíbený seriál Vyprávěj, který začínal ve stejný čas jako naše víkendovka. V pátek večer, na samém začátku, se mezi účastníky-pamětníky téměř okamžitě rozšířilo označení "retro", vztahující se k této akci a polovině jejího osazenstva. Několikrát zazněl také pojem "brontosauří senior", který se snad hodil ještě ke mně jako k již několikaletému třicátníkovi. Ale co ti teprve nedávno pětadvacetiletí, jak k tomu přijdou? V každém případě bylo veselo.

Řetězová reakce z Hranic
Úvodní kolečko a odpovědi na otázku, jak jste se dostali na tuhle víkendovku?
Jarda: O téhle víkendovce mi řekla Kristýnka.
Kristýnka: O akci jsem se dověděla od Míši…
Míša: Mně o víkendovce řekla Vendy.
Vendy: Já jsem chtěla strávit víkend někde na horách.

Poučení pro organizátory: Pokud potřebujete větší množství sympatických účastníků z Hranic na Moravě, domluvte se s Vendy.

Vyprávěj
V pátek, tedy v předvečer Priessnitzových (nedožitých) 213.narozenin se účastníci, kteří na Maxovku zavítali poprvé, dověděli základní informace o staré i té novodobé brontosauří historii pramenů a Studničního vrchu. V sobotu už ji během práce na pramenech sami vyprávěli kolemjdoucím lázeňským hostům, putujícím po Stezce živé vody.

Skutečné vzdělávání
Sobotní Elfova přednáška o pramenech a vodě přechází v druhé části naprosto samovolně ve směs diskuse, sokratovského dialogu a interaktivního vyučování. Na vyřezávané lavičce u pramene Sjednocení není mnoho místa, a tak většina posluchačů déle než hodinu stojí, nevypadají však vůbec unaveně. Jen Pája si na začátku trochu zdřímne (vestoje) a Filip si později stěžuje, že vždy bývá na přednáškách a exkurzích jediným diskutujícím, zatímco zde se téměř nedostal ke slovu.

My a nádoby
Každý z nás si přivezl jednu nádobu, která jej nějakým způsobem vyjadřuje. O tom jsme si povídali v závěru sobotního večera. Pája se svým "hrnkem pozitivní energie" nás baví několik minut. Tento zážitek je však skrze text nesdělitelný Smějící se

Hry a (h)říčky
Sobotní rozcvičku obstaral závod v nošení vody dlaněmi od pramene Tůňka do dvou stejně velkých hrnců. Dívky proti chlapcům. Křehké dívky s drobnými dlaněmi vyvracejí všechny papírové předpoklady o handicapech a porážejí humpolácky cákající rivaly o několik decilitrů. Večerní soutěž družstev v "přehazování" vody na vzdálenost 3,14 m je výzvou pro mozkové závity účastníků. Vítěznému družstvu se podaří "vytratit" jen několik mililitrů. Filip s Pajdou předvádějí jako prolog ke svému soutěžnímu pokusu nefalšovaný hasičský útok. V neděli ráno pak Pája obohacuje tradiční stolní plácanou o zcela novou dimenzi (jeden úder pěstí - pokračuje se ob jednu ruku, dva údery pěstí - pokračuje se ob jednu ruku v protisměru).

O vodních krystalech
Filipovo hodnocení sobotního večerního povídání o výjimečných vlastnostech vody: Je to sice zajímavé, ale jsem vůči tomu dost skeptický. Rozhodně nebudu stavět vodu před repráky a pouštět ji klasickou hudbu, abych ji pak vypil.

Nakonec se na víkendovku s podtitulem Oslava vody dostavila i sama oslavenkyně - nedělní ráno i většinu dne propršelo. Scházíme s batohy a pláštěnkami dolů do města, z lesů do civilizace. "Na Maxovku se mi nikdy nechce, ale vždycky je mi tam nakonec hrozně dobře," říká výstižně Linda. Navzdory dešti je na všech patrná pohoda a spokojenost. My organizátoři si zpětně uvědomujeme, že se vlastně vše dařilo a plynulo ladně, skoro bez námahy. Jako sama voda.

(Střípky z víkendovky na Maxovce do časopisu Jesen)

Starobylý pramen Sjednocení a dvanáct posluchačů na Elfově přednášce o pramenech a vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...