sobota 25. dubna 2020

Arménský Stonehenge

Dvě stě čtyřem vztyčeným čedičovým kamenům poblíž Sissianu v Arménii byly připisovány mystické, plodivé a kosmické účinky, ale jen zřídkakdy způsobily starověké památky takovou senzaci v astronomických kruzích. Uskupení stojících kamenů, některé s otvory v nich, je totiž považováno za ranou observatoř, i když jejich zarovnání není pro tento účel ideální. V každém případě je místo krásné a staré a stojí za to jej vidět.


Karahunj je o 3500 let starší než anglický Stonehenge a o 3000 let starší než egyptské pyramidy. Celá plocha observatoře je 7 hektarů. Podle vědců byl chrám postaven k uctění arménského hlavního boha Ariho, tedy Slunce. Chrám je umístěn v centrální části Karahunje, vedle něj je zde rozlehlá observatoř a také "universita", která tvoří křídla chrámu.

Arménští vědci se domnívají, že existuje spojení mezi názvem Stonehenge v Anglii a Karahunj. "Stone" (kámen) v arménštině je "kar" a "henge" (slovo, které v angličtině chybí) je stejné jako "hunj" (arménsky hlas, zvuk, ozvěna).




Volně přeloženo a sestaveno podle http://www.armeniapedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...