pondělí 27. dubna 2020

Jesenicko je prostor mimořádný

Jesenicko je prostor mimořádný už jen svým uspořádáním. Je podobný člověku, jehož hlavou je nejvyšší vrchol Praděd a který otevírá svou náruč na sever, k rovinám a k moři, odkud svým silným dechem nasává nádherný čistý a voňavý mořský vzduch. Své paže má rozloženy jak na západ, tak na východ. Na každé paži, na prstech obou rukou, má zlaté prsteny. Na jedné je to Zloty Stok a na druhé Zlaté Hory.



Jeho otevřená náruč, v místě hrudi, najdeme všechny možné cennosti. Snad od všeho trošku. Různé druhy kamene, uhlí, písek i nejjemnější jíly.

Ale tam, kde má srdce, se nachází klenot nade vše cenný. Tím je magický Studniční vrch. Zdroj síly pro celý kraj. Zde srdce pumpuje životodárnou tekutinu k povrchu země. Zde je každý pramen jedinečný, jako by to byly jednotlivé žíly jdoucí z různých míst a soustředěné do malého prostoru. Žíly, jejichž životodárná tekutina, voda, zde prýští na desítkách, možná stovkách míst. Každý pramen je jedinečný, každý má jinou sílu, energii, vibraci, vůni, chuť, harmonii a tisíce dalších drobných a o to krásnějších rozdílů, které je činí jedinečnými a zároveň mimořádnými. Mnoho pramenů je ale skryto pod zemní a nikdy se na zem nedostanou: Tyto prameny vyživují a dodávají energii celému prostoru pod zemí. Jen díky jim zde má příroda úžasnou sílu. Jen díky jim zde najdete životní energii země. Jen díky jim zde najdete životní energii pro sebe.
Tělo s vrcholem na Pradědu a Studničním vrchem jako srdcem se pak dál volně a klidně rozlévá až k moři. Jeho pomyslné nohy pak smáčí v mělkých vodách Baltského moře.

Tak dochází k propojení hor a moře. Nádechem nasaje voňavý čistý mořský vzduch s vlhkostí moře a nechá jej vypršet na svá ramena a hruď. Vodu obohacenou hravostí potůčků a zelenou sílou lesů, pak nechá jako poděkování v poklidu plynout přes své tělo zpět do moře.

Zde, a obzvláště na hrudi je svět, kde je stále ještě dostatek energie pro život lesních bytostí, duchů hor, víl a skřítků, kteří tu pečují o přírodu. Mají to těžké, přestože jim lidé hodně tento prostor narušili, ale naštěstí ještě ne tolik, jako jinde. Ale co je moc dobré, je zde (opět více, než jinde) cítit z mnoha lidí úcta k přírodě, horám, zemi. Tento mimořádný prostor přitahuje lidi spřízněné s přírodou, je zde záchranný vor, jak pro bytosti lidské, tak pro bytosti lesní.

Každý z lidí, kdo tudy projde, je, ať chce, nebo ne, zasažen zvláštností tohoto prostoru. Mimořádně silnou energií, kterou zde nalezne. Mimořádně silnou energií obsaženou ve vzduchu, ve vodě, v přírodě. Je to nádherný kraj, který zároveň díky své síle utváří a formuje své obyvatele. Zde, jako v jednom z mála míst si příroda uchovala svou sílu.

Popsat všechny skryté poklady tohoto prostoru je nad lidské síly. Všechny knihy světa by na to nestačily. Všechen lidský čas by na to nestačil. Ale stojí za to zachytit a popsat alespoň jejich nepatrnou část.

(z připravované publikace Průvodce lázněmi Jeseník aneb Co uvidíte, když zavřete oči od Martina Středy)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...