sobota 2. února 2013

Bitva u Stalingradu, německý generál a já


Na tyto dny připadá sedmdesáté výročí kapitulace německé armády u Stalingradu. V mé rodině to je trochu zvláštní den. Ve statisícové německé armádě, která dobývala město na Volze a posléze v něm byla obklíčena, byl totiž i můj děda Jan. Stejně jako další muži z Hlučínska byl odveden do wehrmachtu. A byl také mezi těmi devadesáti tisíci "stalingradskými" zajatci a hlavně byl jedním z mála z nich (pět až šest tisíc), kteří se ze sovětských zajateckých táborů vrátili po válce domů.


Když se vás historie nějak osobně dotýká, má úplně jiný náboj. Je to zvláštní, dívat se na sedmdesát let staré fotografie zástupu zajatců a vědět, že tam někde mezi nimi je váš předek - váš dědek.

Stalingrad obdržel po válce titul město - hrdina. A po čase byl přejmenován zpět na Volgograd. Veteráni druhé světové války dnes prý požadují, aby mu byl navrácen název, evokující jednu z největších bitev v dějinách. Bitvu, kdy se město pojmenované po jednom z největších zloduchů 20. století snažil dobýt jiný zloduch, hlavně kvůli samotnému jménu, tedy z psychologických důvodů.

Hlavní postavou událostí před sedmdesáti lety byl velitel německé 6. armády generál Friedrich Paulus. Dokud bylo do podzimu 1942 reálné probít se ze stalingradského obklíčení, Hitler mu to nedovolil. Pak už zbývala jen samá špatná řešení. Rozhodl se neprobíjet ven později zoufalým způsobem, za cenu obrovských ztrát nebo zničení. A nenaplnil ani očekávání führera, že bude bojovat do poslední pozice a posledního muže. 30. ledna 1943 byl povýšen do hodnosti polního maršála a krátce poté "zklamal Německo" a vzdal se i s celým štábem a vším, co zbývalo z několikasettisícové armády. Stal se prvním německým polním maršálem v historii, který kapituloval.

Nejednal jako šílenec ani fanatik, nespáchal sebevraždu. Zachránil svým rozhodnutím tisíce životů, mezi nimi i ten mého dědy.

Jméno generála Pauluse nepatří mezi velká jména válečných dějin. Není obdivován jako chladnokrevný vojevůdce nebo geniální stratég, je to spíše tragická postava. Ale právě na jeho památku dnes večer u nás doma zapálím svíčku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...