pondělí 11. února 2013

Rušení tratí posiluje ekonomiku

Recesistický článek do posledního loňského čísla JT, do "silvestrovské" rubriky VÁŽNĚ NEVÁŽNĚ:

Olomoucký kraj rázně zareagoval na sílící hlasy kritiků, kteří nenechávají nit suchou na pozastavování provozu na železničních tratích. Krajští radní si nechali u renomované albánské společnosti Guplar a Pakota vypracovat odbornou studii na toto téma. Výsledek je překvapivý - útlum provozu na železnici posiluje ekonomiku v regionech!


Albánští odborníci na dopravu a regionální rozvoj sbírali data nejen na Vidnavsku a Zlatohorsku, ale také v dalších oblastech kraje. "Zadání bylo prosté. Chtěli jsme vědět, zda má rušení železničních spojů opravdu tak negativní vliv, jak tvrdí někteří samozvaní odborníci, nebo je to ještě v normě," uvádí náměstek pro dopravu v Olomouckém kraji Ámos Kačák. "Dočkali jsme se velkého překvapení - zrušené tratě prospívají nejen našemu milému krajskému rozpočtu, ale vlastně úplně všem!"
Výsledky studie albánských expertů ukazují, že zrušené železniční spoje stimulovaly v regionu skryté rezervy. Lehce stoupl počet prodaných automobilů, motocyklů, jízdních kol. Větší zisky hlásí majitelé benzinových pump u nás, a dokonce i v polském příhraničí. Informace, že se zdvojnásobil počet prodaných tažných zvířat, se však ukázala jako mylná, do výstupu se totiž nedopatřením dostala stránka z práce, kterou Guplar a Pakota provádí v africké Eritreji.
"Prokázalo se, že občané mají rezervy v oblasti financí i v oblasti svého volného času. Vlaky jim dávaly možnost škudlit a být pasivní, což se ale díky našim opatřením změnilo. Teď z toho těží i mnozí další. Myslím, že před Vánocemi to je zas jedna dobrá zpráva," uzavírá se šibalským úsměvem pan náměstek.
Společnost Guplar a Pakota je uznávanou značkou nejen doma v Albánii, ale i v mnoha dalších zemích. Hezkých výsledků v oblasti koordinace hromadné dopravy dosáhla například v Kazachstánu. Olomoucký kraj po této pozitivní zkušenosti připravuje hlubší spolupráci s albánskými dopravními kapacitami. Krajská rada plánuje studijní cestu do regionu Tropoje v severní Albánii, odkud si chce přivézt řadu zajímavých námětů pro další rozvoj Jesenicka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...