neděle 22. července 2012

Chodit v kráse


Kráčej v kráse, to už jste se zmínil, je takové možná zcizené, možná nepochopené úsloví Navahů?


Ano, ano. To se vždycky říká, krása přede mnou, krása za mnou, kráčej v kráse. To je takové téměř okřídlené rčení a člověku je pochopitelně jasné, že navažské pojetí krásy je zřejmě jiné než to americké. Tak jsem se ptal Black Horse, co to je krása v navažském pojetí. On se chvíli zamyslel a říká doslova, to řeknu anglicky: it is the variety of reptiles, je to rozmanitost plazů, rozmanitost ještěrek, jo. Takže tady už chápeme, že jsme v jiné definici krásy.

A oč se jedná. Navažský svět je vždycky nebezpečný. Je to vždycky vyvažování. Je to něco jako denní a noční hlídka. To znamená kráčet v kráse - kráčet světem, kde zlo a nebezpečí musí být přítomno. Svět je primárně nebezpečné místo, ale zároveň jsou tam pomocní hadi, jsou tam ti jedovatí a ti pomocní. To znamená, že jdete nebezpečným světem, ale vždycky máte šanci se nějak zachytit nebo neupadnout, nezemřít. Takže tohle pojetí je hodně odlišné od toho našeho.

(z pořadu Jak to vidí Václav Cílek, možno poslechnout zde:
http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/jak-to-vidi-vaclav-cilek-18-cervence--1086574)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...