neděle 19. srpna 2012

Biomodelka aneb Dvě v jednom

Koupil jsem své ženě k narozeninám knihu Bioabecedář Hanky Zemanové. O zdravé výživě, biozemědělství a tak. Na obálce graficky krásně vyvedené publikace mě zaujala fotografie usmívající se, štíhlé, velmi pohledné a vitálně zdravým dojmem působící tmavovlásky. Zřejmě nějaká modelka, napadlo by jednoho. Jasně, zdravá výživa je fajn, ale atraktivní žena na obalu nemůže chybět, aby se to prodávalo, zněl by lehce ironický komentář.

Jenže, přátelé, všechno je jinak. Není to modelka, ale autorka. A její fotky doplňují a zdobí vkusně celou knihu. Lépe řečeno, je to autorka i modelka v jednom provedení. Člověk je dnes tak přivyklý, že se všemu vytváří dokonalá umělá (a v mnoha případechmatoucí či nepravdivá) "imidž", že na to hledí s jakousi principiální nedůvěrou. Není to trochu podezřelé? Není to moc dokonalé…?

Je to opravdu tak, autorka fundovaného a kvalitního obsahu prostě může opatřit knihu fotkami sebe samotné, své kuchyně, zahrady, svých blízkých. I svým zevnějškem a "vyzařováním" propagovat to, o čem píše.

Vlastně při hlubším zamyšlení dojdeme k tomu, že to je úplně přirozené. Takhle by to mělo být úplně normální, ne? Proč navyšovat cenu knihy placením drahé modelingové agentury a modelkám způsobovat traumata při focení s domácí drůbeží?

Ale stejně se tomu vždy, když tu knížku vidím, divím. Žijeme zkrátka v době, kdy to, co je vlastně zdravé a úplně normální, působí výjimečností svého výskytu jaksi divně až podezřele.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...