úterý 28. srpna 2012

Obyčejná voda je neobyčejná

V časech, kdy Vincenz Priessnitz budoval na Grafenberku centrum světové vodoléčby, byla voda zcela obyčejnou tekutinou. Nebýt Priessnitze, evropská smetánka by ji dobrovolně po dlouhý čas lázeňské kůry rozhodně nepila.

Už tehdy se ale o vodě vědělo, že je to jediná látka, která se v přirozených podmínkách na Zemi nachází ve všech třech skupenstvích současně.

V posledních dvou desetiletích však došlo ve vědě k velkému posunu v náhledu na tuto kapalinu.

Sami vědci přiznávají, že voda je pro ně přes všechny objevy obrovskou záhadou a že to, co o ní dosud vědí, z ní dělá naprosto mimořádnou a fascinující látku. Mezi chemickými a fyzikálními vlastnostmi vody se objevuje více než šedesát anomálií, které u jiných látek nenajdeme. Kdyby voda měla jen o jedinou anomálii méně, život na planetě Zemi by nebyl možný. Nejznámější z těchto výjimečných vlastností je, že při zahřívání z 0 na 4 stupně Celsia se zmenšuje její objem. Teprve od 4 stupňů se chová jako ostatní kapaliny a její hustota roste (voda o teplotě 8 stupňů má tedy stejný objem jako voda o teplotě 0 stupňů). Díky této vlastnosti se v zimě na dně zamrzajících rybníků a jezer nachází voda o teplotě 4 stupně a umožňuje přežít zimu rybám.



Ačkoliv jde po chemické stránce stále o totéž, tedy dvě molekuly vodíku a jednu kyslíku, v kvalitě vody jsou obrovské rozdíly. Nejde o příměsi, znečištění či obsah minerálů, ale o samotnou čistou vodu. Její molekuly totiž tvoří ve větší či menší míře takzvané shluky (clustery). Čím složitější a pravidelnější shluky molekul, tím lepší a chutnější voda. Vědci tak potvrzují pohádky o tom, že voda může být buď "živá", nebo "mrtvá". Jen mají ve srovnání s ústní lidovou slovesností jinou terminologii - hovoří o vodě strukturované a nestrukturované. Jejich účinky jsou zdokumentovány na desítkách pokusů. Zalévání stejné zeleniny strukturovanou a nestrukturovanou vodou vedlo k rozdílům desítek procent ve hmotnosti plodů.



Tým hydrologů, který zkoumal vodu z naprosto čistého přírodního prostředí na venezuelské náhorní plošině Roraima, došel k závěru, že tato voda je až 40 tisíc krát "živější", strukturovanější než voda z potrubí velkých evropských aglomerací. Vědci spekulovali o tom, že v pravidelné konzumaci těchto dvou co do kvality naprosto odlišných tekutin může být příčina pevného zdraví a šťastné povahy řady chudých přírodních národů, stejně jako velkého počtu depresí a jiných psychických onemocnění v bohatých částech světa.



S přibývajícím počtem obyvatel Země a pokračujícím znečišťováním životního prostředí význam vody roste. Obyvatelé regionů, které mají dostatek vody, si mohou gratulovat. Tím spíše, pokud se jedná o vodu kvalitní. Přes veškeré strasti života zde, toto je pro Jesenicko dobrá zpráva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...