pátek 3. srpna 2012

Momentální duchovní úkol českého národa

...o konci systému ateistické liberální ekonomiky ve světě již cvrlikají vrabci na střeše!


Materialistickému způsobu myšlení u nás odolává jen asi desetiprocentní duchovní jádro. To sice musí čelit v současnosti nikde ve světě neviděnému tlaku ateizmu a duchovnímu úpadku, jak se na něj valí z "podpásového typu kultury", z TV programů, z tlaku mafiánských struktur státní správy a z bordelů a heren na každém rohu. Protože ale není zničitelné, činí jej na druhé straně tento tlak fundovanější. Mezi nenápadnými lidmi u nás se začali hromadně objevovat nově a hlouběji myslící jednotlivci. Nejen ti píšící, ale zejména ti tiší. ("Blahoslavení tiší, neboť jejich dědictvím bude země.") Za tohoto stavu věcí se mi z mysli vynořuje tento momentální duchovní úkol českého národa:

Nejprve zde v malých skupinách a okruzích hlubších lidí "evropské zkumavky" (Česka) argumentačně a žitou praxí učinit ateizmus a konzumerizmus projevem směšné lidské nedomyšlenosti, životní nefundovanosti, vyjevení se ztráty duchovního rozměru osobnosti! Děje v Evropě a světě budou pomalu nebo rychle pracovat tak, že i tam se z konzumentů stanou směšné figurky. Směšné proto, že místo prožití smysluplného života zejména z hlediska věčnosti si daly za životní cíl co nejvíce smyslového zkonzumovat a za každou cenu umřít jako bohatí. Pokud možno bez práce, pomocí chytračení kolem těch hloupějších, tj. ještě pracujících! Ten cíl parazitům určitě krachne a to brzy. V kontrastu s životními debakly konzumních jednotlivců začne rozkladu odolávající národní jádro žít v oázách harmonických rodin a duchovních okruhů, v oázách alternativní zdravé životasprávy. V propuknuvší krizi vzory jejich chování indukují "metodou sté opice" šíření jejich přístupů k životu nejen v národě, ale následně i v ostatní konzervativnější Evropě. Dokonce si myslím, že do konce a důsledku dopracují u nás započaté prvky nové civilizace právě organizačně zdatní Němci. I reformace tu kdysi začala pak přeskočila do Německa.

Na základě současného stavu společenských věcí u nás by se tato vize mohla zdát naivní a společensky neuskutečnitelná. Cokoliv z materialistického pojetí života vybočujícího se zdá neprosaditelné, protože to jednak narazí na usazené mafie všeho typu, jednak nevzbudí zájem otupělých "nevoličů". Podle mne je to zdánlivý klid před změnou. Já vidím "úspěchy" světového tržního liberalizmu ve fázi, která je analogická "úspěchům" a stavu Velkoněmecké říše před Stalingradem! Dosud "trh se vším" také postupoval mílovými kroky, nyní již měří postup na metry.

Duchovní jádro českého národa nebylo v roce 1989 na tak rychlý pád komunizmu kvalifikačně připraveno. Toho využili všeho schopní a zavedli tu tržní hospodářství, tržní právo a etiku odvozovanou od peněz. Tato nepřipravenost duchovních lidí na rychlý zvrat by se už v nadcházející krizi neměla opakovat! Podle mne je nanejvýš naléhavé posílit směr ke konstituování "ostrovů pozitivní deviace", ve kterých se šíří zkušenosti s alternativními způsoby udržování zdraví, s alternativní produkcí potravin, s aktivovanou vírou a etikou, s duchovním smyslem života, se ctěním rodiny, předků, okruhu přátel.

(Josef Staněk)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...