pátek 12. července 2013

Cyklistyka, cyklistyka

Červnový fejeton z městského kulturního zpravodaje - opožděně, ale zato bez cenzury!


"Už si zaplačil letošni přispěvek na akvapark?" pta se mě sušid. "Ni," povědam, "a ani to němam v planu." "No ale temu se něvyhněš, plači se to jako daň z nemovitosti," smal se un. A měl recht, hned druheho rana mi přišla složenka z finančniho uřadu a stala tam vyměřena dva razy vyšši častka než loni. Zavolal sem na ten uřad a ptal se, esli za to dostaněmy aspoň permanentku do teho noveho bazena, ale pani evidentně něměla smysl pro humor.

Ja ja, všeci na teho Kalouska nadavaju, ale navyšovani přijmove strany rozpočtu se u něho naučili jeden jak druhy.

Na koňcu maja zavital do našeho města obnoveny Zavod miru a to je hned několik pozitivnich signalu naraz. Neni to s našima vozovkama tu v horach tak zle, jak se tvrdi. Sice synci od silničařu lepili v poslednim tydňu ďury jak o zavod, ale podařilo se, cyklokros z teho něbyl. Od bahnhofu až navrch do lazni to vyjeli za pět a pul minuty! Hrome, to mam co zlepšovat, to ani na mopedu nezvladnu tak rychlo. A že to Dani vyhrali, kdo by to čekal? Když doma trenuju na rovinach u mořa, s najvyššim kopcem, že by u nas na nim ani děcka něsankovali?

Snad se cyklisticka špička vrati i v přištich rokach. A až buděmy mječ ten akvapark, cely ten Frydensfart se tam može jit vykupat, aby zrobil městu kšeft.

Co mě ale udivilo, že na tu trasu něnaplanovali okruh přes ten naš Masarykplatz. Take fajně obnovene naměsti to je! A všeci pamětnici slavnych času teho cyklistyckeho podniku dobře vju, že to su divacky najatraktivnějši okamžiky a chvile, když peloton vjede na kočiči hlavy. Ja ja, to byly časy, když sme dycky v maju seděli u televiznich přijimaču a čuměli na cyklistyku skoro jak na hokejove mistrovstvi. Ale bylo to enem pro silne povahy, rok za rokem sledovat, jak se ve žlutych trikotach střidaju dederoni se sovětama. Dluho to trvalo, než přišli Regec a Svorada. Až potym to bylo cosik inše.

Jak se to všecko měni… Kdysik Praha-Berlin-Varšava, dneska Jesenik-Bruntal!

A co mě hlavně udivilo, že ten pojizdny cyklobar při tym Frydensfartu něvyužili, bo sem se aji myslel, že pro ten učel to Augustyn v Lipove stavjal. Mohli se zavodnici občerstvovač s noblesum, ale misto teho zas ta nedustojna podivana, když boraci asistenti s flašum běhali podel silnice nebo ju na motorce za jizdy předavali.

Tož, Rychlebske stezky za humnama, Zavod miru, cyklostezka skrz město se bliži dokončeni... A samozřejmě Jesenicky šnek, tradični zavod o najpomalšeho cyklistu okresu - musim přiznat, že taka sutěž je mi aji bližši než Frydensfart. Tu v tym našim regijonu eště vjec než kaj indě si prostě možeme řeknut: Cyklistyka, cyklistyka, koho z nas se nědotyka?


Občan Jeseniku puvodem z Prajzske

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...