pátek 12. července 2013

Od Nassau až k nám

Nassau, jak všichni dobře víme, je hlavní město Bahamských ostrovů. Historická Nassauská cesta na Studničním vrchu však s oblíbeným letoviskem v Atlantiku nijak nesouvisí. Nassau neboli Nasavsko je totiž také historické území v Německu, kde bylo vévodství. A vévoda Adolf z Nassau nechal v roce 1871 vybudovat v lesích Studničního vrchu (tehdy se kopec jmenoval Hirschbad - Jelení koupel) krásnou vycházkovou stezku.

Když jsme na jaře roku 2003 Nassauskou cestu procházeli (lépe řečeno hledali jsme ji, bloudili po jejím okolí a prodírali se lesem, kde měla vést), bylo to z ryze vlastivědných důvodů. S obnovami pramenů a stezek se teprve začínalo a že někdy bude opět schůdná Nassauská cesta, patřilo do oblasti krásných, ale naprosto nereálných snů. Jenže na Studničním vrchu se v posledních letech sny plní - a nejsou to sny ledajaké. Žádná dovolená v tropickém ráji někde na Bahamách. V letošním roce bude Nassauská cesta obnovena!

(z článku ve Zpravodaji Cesty ke kořenům 1-2013)







Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...