úterý 23. července 2013

Projekt Trojhora

Praděd je nejvyšší horou Jeseníků, Moravy, Slezska i Moravskoslezského kraje a přirozenou dominantou širokého okolí. Vrcholová oblast i širší okolí hory je zároveň významným a hojně navštěvovaným turistickým cílem, na vrchol vede silnice z nedalekého střediska Ovčárna. Přítomnost mohutné budovy televizního vysílače, silnice a další prvky však dávají nejvyššímu místu Jeseníků do velké míry industriálně-technický charakter. Přírodní a starobylá tvář vrcholků hor ustupuje do pozadí. Předmětem projektu "Trojhora"­ je vytvoření uměleckého artefaktu, který esteticky obohatí vrcholovou lokalitu, bude v souladu s přírodním charakterem centra Jeseníků a posílí "identitu místa". Místo by mělo působit harmonizujícím způsobem do širokého okolí, zejména do oblasti jižně od hory.


Cíl projektu

a) vytvoření estetického prvku, zajímavého pro návštěvníky a turisty
b) prostřednictvím uměleckého projektu a instalace upozornit na přírodní fenomén této oblasti - trojhoru Praděd-Velký Děd-Malý Děd
c) posílení přírodního charakteru místa a přirozeného vyzařování vrcholu hory v souladu s moderní geomantií (viz níže)

Podoba realizace, technické údaje:

Tři žulové kamenné stély - výška cca 3 metry, z toho 0,5 m zapuštěné do terénu (u paty, pod úrovní terénu zpevněné štěrkem a kameny, nebudou pevně spojeny se zemí) šířka cca 1m a tloušťka 0,5 metru. Hmotnost jednotlivých kamenů cca 5000 kg. Rozmístění v rovnostranném trojúhelníku ve vzdálenosti 3 metry.

Stély odkazují na starodávné menhiry a obelisky, obsahují však také prvky moderního umění - zdobné kruhové reliéfy o průměru cca 20 centimetrů. Každá stéla ponese 1-2 reliéfy, vyjadřující "genius loci" vrcholků Pradědu, Velkého Dědu a Malého Dědu. Umístěny budou za zábradlím jižní terasy vysílače.

Vizualizace výsledku projektu.

Umístění stél.

Geomantický význam Pradědu:

Praděd je významným centrem oblasti Slezska a Moravy. Trojhora Praděd, Velký Děd, Malý Děd ztělesňuje princip trojnosti, každý z vrcholů představuje jeden konkrétní aspekt (celostní, tvořivý, transformační). Hraje také roli jako "svorník" krajinných celků Čech, Moravy a Slezska. Praděd je negativně ovlivněn blokádou vitálních sil od jihu (směrem na Petrovy kameny). Kvůli této blokádě je zastaveno proudění síly ze severu (od Baltského moře) do široké oblasti, zahrnující velkou část Moravy . Zlepšení či náprava této situace je jedním z hlavních cílů projektu.

Časový horizont:

Umístění stél bude závěrečnou fází projektu. Počítáme s publicitou, která by měla vést k upozornění na fenomén "trojhory" a také popularizovat masív Hrubého Jeseníku a přilehlý region. Reliéfy budou vybírány veřejností z více soutěžních návrhů od českých i zahraničních autorů. Po vybrání vítězných návrhů proběhne krajinný seminář s autory. S realizací projektu se počítá v roce 2014.

Vysvětlivky:

Litopunktura je umělecká metoda podobná akupunktuře. Podobně jako na určitá místa lidského organismu aplikované akupunkturní jehly jsou na vybrané lokality stavěny kamenné stély. Účel je v obou případech stejný - vyvolání ozdravného účinku. Její součástí je tvorba kosmogramů, vizuálních uměleckých znaků.

Geomantie je nauka o jemnohmotných silách Země a práci s nimi. Nejznámější je dnes ve formě starého čínského feng-shuei, jde však o univerzální principy, které lze uplatnit kdekoliv na Zemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...