úterý 18. prosince 2012

Jak Běžci ovládli svět

Není těžké si představit úšklebek na tvářích tehdejších vládců světa - neandertálců, když sledovali, jak se tihle noví Běžci honí za malými jelínky, nebo celý den pobíhají na sluníčku a vracejí se jen s náručí kořínků. Běžci sice mohli běháním obstarat spoustu masa, ale nemohli běhat s plným břichem, proto jejich jídelníček sestával především z kořínků a ovoce. Antilopy si nechávali pro zvláštní příležitosti k doplňování kalorií. To se seběhli všichni - Běžci, Běžkyně, Běžčata i důchodci -, ale přes veškeré týmové úsilí pravděpodobně nakonec povečeřeli spíše ponravy než zvěřinu.


Fuj! Neandertálci by se brouků nebo čehokoli od hlíny ani nedotkli. Jedli maso a jen maso, a to ne nějaké vyběhané antilopy. Dopřávali si vybrané lahůdky: medvědy, bizony a losy obalené chutným tukem, nosorožce s játry plnými železa, mamuty s jemnými mozky a kostmi plnými lahůdkového morku. Neandrtálci je dokázali vlákat do pasti, obklíčit a zaútočit ze všech stran dvoumetrovými dřevěnými kopími. Takový lov není nic pro zbabělce. Ví se, že neandrtálci mívali zranění, s nimiž se dnes setkáte například na rodeu… Na rozdíl od našich skutečných předků, Běžců, byli neandrtálci zkušení lovci, přesně takoví, jakými bychom sami sebe v dávné minulosti rádi viděli.

Neandertálci vládli světu, dokud se venku neudělalo hezky. Asi před pětačtyřicetitisíci roky skončila předlouhá zima a nastalo oteplení. Ubylo lesů a nahradily je travnaté pláně táhnoucí se až za horizont. Nové klima bylo pro Běžce požehnáním. Objevila se stáda antilop a v savanách bylo možné najít nekonečné množství kořínků.

Neandertálci na tom byli hůře. Jejich dlouhá kopí a vymyšlené pasti jim byly proti rychlým prérijním zvířatům k ničemu. Proč nepřevzali loveckou strategii Běžců? Byli dost chytří i silní, ale měli jeden problém. Byli příliš silní. Jakmile stoupne teplota vzduchu nad dvaatřicet stupňů Celsia, několik málo kilogramů tělesné hmotnosti znamená výrazný rozdíl. Jen aby udržel teplotní rovnováhu, ztrácí dvaasedmdesátikilový běžec proti pětačtyřicetikilovému v maratonu tři minuty na jednu míli. Při dvouhodinovém honu za jelenem by Běžec nechal neandertálského soupeře pozadu o deset mil.

Neandertálci, obalení svaly, následovali mastodonty do umírajících lesů a do zapomnění. Nový svět byl stvořený pro běžce a na tento sport prostě nebyli neandertálci stavění.

(Christopher McDougall - Zrozeni k běhu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Probuzený drak

Loňský geomantický  seminář Probuzení draka připomněl desáté výročí geomantických artefaktů v městské krajině Jeseníku. Letos jsme chtěli na...